Iso koivunpahka

Big wart on a birch

Koivussa kasvava pahka.

Kartalla (Map)
 

Yleisesittely

Kohteelle pääsee Lokakyläntietä, jolta poiketaan Koivukankaantielle. Risteyksestä lähintä metsänreunaa noudattaen oikealle on ympäristöään korkeammalla kumpareella säästynyt hakkuulta iso rauduskoivu. Erikoiseksi sen tekee iän lisäksi pään korkeudella rungossa oleva tavattoman suuri pahka.

Pahka syntyy samaan tapaan kuin simpukan helmi. Elävää solukkoa ärsyttävä vieras esine eristetään. Puun tapauksessa kuoren alaista nilaa uhkaava vaurio, jota suojaamaan kasvaa pahka. Myös mutaatioteorialla on kannattajansa. Puilta tunnetaan sekä kylki-, oksa- että juuripahkoja. Tämän pahkan rosoisella pinnalla on kiinnittyneenä naavatuppaita, ruskoröyhelöjäkälää ja maamme yleisintä runkojäkälää, sormipaisukarvetta.

Tarinaa

Tuokkoset täyteen
Kun mennään kesällä marjaan, niin mennessä jo koetetaan, saadaanko viskaimet eli tuokkoset täyteen. Viskain heitetään ilmaan ja huudetaan: ”Kipperin, kapperin, marjoja täyteen!” Jos tuokkonen tulee maahan oikein päin, niin silloin saa astiat täyteen marjareissulla, mutta jos se tulee syrjälleen, niin astiat jäävät vain puolilleen. Jos se taas menee aivan nurin, niin ei saa mitään koko reissulla. (Konttikiskale I, s. 30)

"Herranpa tekivät, sano Matti, kun sotilaaksi kelpasi." (Kannonkoskella sanottua)