Järjestö- ja vapaaehtoistoiminta

Kannonkoskella on toimivia järjestöjä n. 50 kpl. Aktiivista toimintaa on muun muassa kyläyhdistyksillä, metsästys- ja kalastusseuroilla, nuorisojärjestö 4H:lla, eri etujärjestöillä ja eläkeläisjärjestöillä. Seurojen järjestämistä tapahtumista saat tietoa tapahtumakalenterista tai ottamalla järjestöön yhteyttä suoraan.

Näiden yhdistysten yhteystiedot löytyvät yhdistyksen omilta kotisivuilta

 

4H-yhdistyksen toiminta on varsin laaja-alaista lasten ja nuorten elämänhallintaa ja yritteliäisyyttä tukevaa toimintaa. Pääroolissa on tekemällä oppiminen.

Tutustu toimintaan 4H-yhdistyksen sivuilla

Eläkeliiton Kannonkosken yhdistys
Kannonkosken Eläkkeensaajat

Kannonkosken Kiho

Kannonkosken Moottorikerho/Urheiluautoilijat
Kannonkosken Urheilukalastajat
Kannonkosken Yrittäjät
Kannonkoski-Seura
Mannerheimin lastensuojeluliiton Kannonkosken paikallisyhdistys
Vuoskosken Paukku
SPR:n Kannonkosken osasto

KYLÄYHDISTYKSET

Kannonkosken kunnan alueella sijaitsee kymmenen kylää. Osa kyläyhdistyksistä on rekisteröityneitä, useammilla kylillä toimivat vapaamuotoiset kylätoimikunnat. Kaikilla kylillä ei ole järjestäytynyttä toimintaa.

Hilmonkoski

Hilmonkoski sijaitsee noin 7 km kirkonkylältä koilliseen. Sieltä löydät mm. suositun kalastuspaikan Hilmonjoen, jota aikoinaan on ylistetty Euroopan parhaaksi taimenjoeksi. Hilmonjoen valtteja ovat puhdas vesi ja kalastusalueen pituus - seitsemän kilometriä. Vilkkain kalastus keskittyy loppuosan 3,6 km pitkälle koskijaksolle. Joen kalatalousellinen kunnostus saatettiin loppuun 1990-luvun lopussa. Kesätorstaisin Hilmonkoskelta löytyy myös vanhan ajan tanssilavatunnelmaa. Hilmonkosken lavan toimintaa pyörittää Kannonkosken työväenyhdistys. Kylätoiminnasta vastaa Vuoskosken-Hilmonkosken kyläyhdistys ry.

Joenniska

Joenniskan kylä sijaitsee Kannonkosken kirkonkylän itäpuolella, n. 8 km keskustasta. Joenniskan kylä on edelleen voimakkaasti maatalousvaltainen.

Kannonsaha

Kannonsahan kylä, johon katsotaan kuuluvaksi myös Vihtaperä ja Yläpää, sijaitsee Kannonkosken länsiosassa rajoittuen Karstulan kuntaan. Etäisyyttä Kannonkosken kirkolle on noin 8 km. Kannonsahalla sijaitsi aikanaan maamme suurin vientisaha, ja Lions Club on pystyttänyt vanhan sahan kohdalle muistomerkin.Lisää sisältö

Kannonjärvi

Kannonjärven kylä sijaitsee Kannonkosken eteläosassa, noin 13 km keskustasta. Asukkaita Kannonjärvellä on noin 200 ja loma-asuntoja noin 90 kpl. Kannonjärveläiset ovat aktiivisesti mm. kunnostaneet Haapajärveä ja remontoineet yhteiseen käyttöön Kylätalo Toimelan. Toimelan omistaa Kannonkosken työväenyhdistys ja hallinnoi Kannonjärven kyläyhdistys ry.

Kirkonkylä (Kannonkosken keskusta)

Kannonkosken kirkonkylältä on matkaa Saarijärvelle 35 km, Viitasaarelle 40 km ja Jyväskylään 100 km. Asukkaita kirkonkylällä on n. 750 kpl. Kirkonkylällä toimii mm. Kannonkoski-seura, joka mm. järjestää kesätiistaisin yhteisiä lauluiltoja ja huolehtii Nuottalan tiloista. Vapaa-ajantoiminnan mahdollisuudet ovat kirkolla monipuoliset: Vartiolinnassa on pururata, johon talvella tehdään latu. Kansalaisopiston tarjontaa kirkonkylällä löytyy jokaiselle arkipäivälle. Nuorisotoimi, seurakunta ja 4H-yhdistys järjestävät lapsille ja nuorille erilaisia kerhoja ja harrasteita. Eri järjestöt järjestävät myös omia tapahtumiaan ja retkiään. Näistä lisätietoa mm. tapahtumakalenterista.

Käräjämäki

Käräjämäen kylä sijaitsee Kannonkosken kirkonkylältä itään n. 17 km. Matkaa kylältä Saarijärvelle ja Viitasaarelle on n. 34 km. Pieni luonnonvarainen Lakojoki laskee Lakojärvestä Vuosjärveen. Keskimmäisen Vuorijärven rannalla sijaitsee luontomatkailijoiden käyttöön rakennettu Vuorijärven kämppä. Kyläläisten käytössä on kaksi uimarantaa; Lakojärven ranta ja Säynätpuro Vuosjärvessä.

Käräjämäen sivusto Facebookissa

Kämäri

Kämärin kylä sijaitsee Kannonkosken kirkonkylältä pohjoiseen n. 10 km. Lähimpään kaupunkiin Viitasaarelle on matkaa n. 30 km. Asukkaita Kämärissä on n. 150. Kämärin kyläyhdistys on hanketoiminnan veteraaneja. Monilla eri hankkeilla on mm. kunnostettu kylätaloksi Nevalinna, tehty kylän historiasta kertova kirja "Kämärin kylän vaiheita", perustettu pitopalvelu ja koulutettu pitopiikoja sekä rakennettu Koivujärven rantaan yleinen uimaranta. Kyläyhdistys järjestää erilaisia tapahtumia ja retkiä vuosittain, mm. kesäpäivät ja syksyisen puurojuhlan. Kylällä toimii myös Maamiesseura.

Piispala (eli Jauhoniemi)

Piispalan kylä sijaitsee Kannonkosken kunnan luoteisosassa. Etäisyys Kannonkosken kirkonkylälle on n. 7 km. Kylän ylpeys on luonnollisesti Luonto-, liikunta- ja nuorisomatkailukeskus Piispala, joka tarjoaa monenlaisia eri vapaaajanvietto-mahdollisuuksia aina tykkilumiladusta jää- ja vesiliikuntaan. Öijänniemen alueelle on kehitteillä Öijänniemen lomaosakekylä. Luonnoltaan Piispalan kylään kuuluu paljon kauneutta; Keski-Suomen laajimmat hiekkarannat sekä Lintusaari nuotiopaikkoineen. Lintusaari on Metsähallituksen hallinnassa ja se kuuluu Kivijärven rantojensuojeluohjelmaan. Piispalassa sijaitsee tutkitusti maakunnan puhtain pohjavesialue.

Mannilankylä

Mannilankylä sijaitsee Kannonkosken kirkonkylältä itään n. 7 km. Lähimpään kaupunkiin Saarijärvelle on matkaa n. 35 km. Maakuntaura kulkee kylän läpi. Piispalasta Pyhähäkkiin kulkevan reitin voi kesällä patikoida ja talvella hiihtää. Maakuntauran varressa sijaitsee Isonlähteenpuron laavu taukopaikkana. Mannilan kylällä voi myös ratsastaa Teemmä-talleilla.

Vuoskoski

Vuoskoski on pitkänomainen kaitale Lokakylän ja Käräjämäen välissä, noin kolmasosa Kannonkosken kuntaa ja pikkuinen osa Viitasaaren kaupungista. Kylä sijaitsee Kannonkosken kirkonkylältä pohjoiseen n. 8 km. Etäisyys Viitasaarelle n. 30 km ja Saarijärvelle n. 40 km. Vuosjärvellä on veneilijöille kolme rantautumispaikkaa: Pyssysaaren ja Majasaaren laavut sekä Riuttasaaren kämppä. Kalastajien aloitteesta kunta on rakentanut ja varustanut jäähile- ja kalankäsittelyaseman Vuosjärven Haapalahdelle.

Teerilammen rannalla, komealla mäntykankaalla, sijaitsee Teerilammen laavu. Loistava taukopaikka sienestäjille, marjastajille ja metsästäjille. Suorantaisen Koiralammen luona sijaitsee Koiralammen kota. Hyvä tauko- ja myös mahdollinen yöpymispaikka retkeilijöille. Isonhiekan hirsinen laavu grilli- ja keittokatoksineen sijaitsevat upealla hiekkarannalla. Uimaranta on hitaasti syvenevä, joten se sopii mainiosti myös lapsille. Koiralahden suojelualueeseen kuuluvalta Koiravuoren kalliojyrkänteeltä on löydetty harvinaisia kalliokeuhkojäkälää sekä pohjantakkusammalta. Kylän uimaranta sijaitsee Haapalahdessa.

Vuoskosken Kyläyhdistys ry. on hanketoiminnan veteraaneja. Eri hankkeiden avulla kylällä on käynnistetty ja kehitetty mm. luontomatkailua ja kyläteatteritoimintaa sekä rakennettu teatterikatsomo ja jääkiekkokaukalo. Kylätoiminnasta vastaa Vuoskosken-Hilmonkosken kyläyhdistys. Lisäksi alueella toimii PVY, metsästysseura Vuoskosken Paukku sekä SLEYn Vuoskosken osasto.

 

Yleishyödyllistä tietoa yhdistyksille

Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry

Yhdistystori

Muita yhdistyksiä
 

Kannonkosken Vapaaehtoinen Palokunta (VPK)

hall. pj. Jouni Hartikainen
p. 044 4596145

Kannonjärven Virtapiiri

Vapaaehtoinen vertaisryhmä järjestää virkistystoimintaa ikääntyville joka toinen maanantai (ei kesäaikana) Kannonjärven Toimelassa.

yhteyshlö Maija Hintikka
p. 050 5388 296

Pökköpuro

Yhdistyksen tarkoituksena on edistää moottoripyöräilyn harrastetoimintaa ja edistää nuorten motoristien liikennekasvatusta.

pj. Asko Kauppinen
p. 0400 203337

Vuoskosken Virtapiiri

Vapaaehtoinen vertaisryhmä järjestää virkistystoimintaa ikääntyville joka toinen torstai (ei kesäaikana) Kivelässä (Hilmonkosken entinen kauppa).

yhteyshlö Marja-Riitta Ruuska
p. 0400 804 236